Για τον Anthony*, οι δουλειές ποτέ δεν πήγαιναν καλύτερα. Τους τελευταίους μήνες, έχει πουλήσει περισσότερο χόρτο από ποτέ και οι παραγγελίες συνεχίζουν να έρχονται.
«Έχω άπειρες παραγγελίες», λέει στο VICE News, «σε βαθμό που τις μέρες που μπορώ να δουλέψω τελικώνω».Ναρκωτικά
Απ’ όταν η Βικτόρια μπήκε σε καραντίνα σταδίου τέσσερα – που σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8 μ.μ. και απαγόρευση εξόδου από το σπίτι για περισσότερο από μία ώρα – ο Anthony έχει μόνο ένα μικρό χρονικό πλαίσιο για κάνει τις παραδόσεις. Για τους πελάτες του, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγοράζουν τόσο συχνά, έτσι αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες.
«Θα έλεγα ότι αγοράζουν 15 με 20% παραπάνω», λέει. «Άνθρωποι που αγοράζουν κάτω από εφτά γραμμαρία, αγοράζουν δυο ή τρία γραμμάρια περισσότερα από το κανονικό».
Η κάνναβη είναι το πιο δημοφιλές παράνομο ναρκωτικό στην Αυστραλία. Κάθε χρόνο τη χρησιμοποιεί ένα στα οχτώ άτομα και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας για τα Ναρκωτικά (NDARC) του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας ο αριθμός αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες.
«Συγκεκριμένα, 57% απ’ όσο είχαν καταναλώσει πρόσφατα κάνναβη είχαν αυξήσει τη χρήση από τον Μάρτιο», λέει στο VICE μέσω email η Dr Amy Peacock, Επικεφαλής των Τάσεων Ναρκωτικών στο NDARC.Κάνναβη
Αυτή η μελέτη, που σκοπό έχει να παρακολουθήσει την επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στις συνήθειες γύρω από τα ναρκωτικά, δείχνει ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες, το 82% χρησιμοποιεί κάνναβη τους τελευταίους μήνες. Την προτιμούν κατά πολύ από ναρκωτικά όπως το MDMA και το αλκοόλ, καθώς 41% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι το ναρκωτικό που προτιμούν.
Ως προς το γατί ανεβαίνουν τα νούμερα, και η Dr Peacock και ο Anthony συμφωνούν: λόγω της βαρεμάρας! «Η ζήτηση έχει σίγουρα αυξηθεί καθώς ο κόσμος βαριέται και ψάχνει τρόπους να σκοτώσει την ώρα του».
Αλλά η Αυστραλία δεν είναι η μόνη περίπτωση. Αντίστοιχα μοτίβα έχουν φανεί διεθνώς και ιδίως στις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανία της κάνναβης αναφέρει τεράστια αύξηση στις πωλήσεις, και στην Ολλανδία, όπου οι καραντίνες έχουν δημιουργήσει τεράστιες ουρές έξω από τα coffee shops.
Σύμφωνα με τον Dan Lubman, Κλινικό Διευθυντή του κέντρου επιμόρφωσης περί εθισμού, το Turning Point δεν είναι μόνο η βαρεμάρα που έχει αυξήσει την κατανάλωση. Επισημαίνει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι περιορισμένες προμήθειες έχουν στερήσει την πρόσβαση πολλών εθισμένων στα ναρκωτικά της προτίμησής τους. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκουν άλλες εναλλακτικές.
«Με τον καιρό έχουμε δει πως όταν η προμήθεια ναρκωτικών όπως οι μεθαμφεταμίνες και η ηρωίνη μειώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν πολύ και στο τέλος οι άνθρωποι αλλάζουν συνήθειες γιατί το αλκοόλ και η κάνναβη βρίσκονται εύκολα», εξηγεί.
Αλλά αυτή η μετατόπιση προς την κάνναβη μπορεί να ασκήσει πιέσεις σε μια αγορά που ήδη δυσκολεύεται.
«Με τα σύνορα κλειστά, τίποτα δεν μπαίνει και τίποτα δεν βγαίνει, κι έτσι μειώνεται η ποσότητα του χόρτου που υπάρχει», λέει ο Sean*, ένας άλλος ντίλερ. «Είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις μεγάλες ποσότητες κι αυτό δείχνει ότι δεν καλλιεργούν και τόσοι στη Βικτόρια όσο πίστευε ο κόσμος αρχικά».
Η δυσκολία με τις παραγγελίες, οι διακοπές στην αλυσίδα προμήθειας και το μειωμένο στοκ από τοπικούς παραγωγούς σημαίνει ότι οι τιμές έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν.Έγκλημα
Καθώς η Αυστραλία μπαίνει στη εποχή της καλλιέργειας, είναι άγνωστο τι σημαίνει αυτό για την αγορά του χόρτου. Αλλά σύμφωνα με τον Sean, στο τέλος το πάθος της πολιτείας για το χόρτο θα συμβαδίσει.
«Αν μείνουμε σε καραντίνα άλλους 12 μήνες, το εμπόριο ναρκωτικών στη Βικτόρια θα τον πιει», προβλέπει. «Μάλλον θα αρχίζαμε να πληρώνουμε περισσότερα και να βλέπουμε λιγότερο χόρτο».