Μια μελέτη εξερευνά πώς η κάνναβη επηρεάζει την ικανότητα των καπνιστών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς, τη συμπεριφορά τους προς τους συναδέλφους και τη στάση απέναντι στη δουλειά.LSΚείμενο Lia Savillo13 Σεπτέμβριος 2020, 5:47am

Σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο παραγωγικοί, κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το χόρτο, διότι τους κάνει τεμπέληδες και αδιάφορους, λένε. Αλλά τελικά μπορεί να μην είναι πρόβλημα, τουλάχιστον όχι όταν το κάνεις την κατάλληλη στιγμή. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το κάπνισμα χόρτου μετά τη δουλειά δεν επηρεάζει την απόδοση την επόμενη μέρα.

Τώρα που η κάνναβη νομιμοποιείται σε περισσότερα μέρη στον κόσμο, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν την επίδρασή της στην παραγωγικότητα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο βασίζεται σε τεστ που έγιναν από τους καθηγητές Jeremy B. Bernerth (San Diego State University) και H. Jack Walker (Auburn University). Διαπίστωσαν ότι αν καπνίζεις τακτικά χόρτο μετά τη δουλειά δεν επηρεάζεται η απόδοση την επόμενη μέρα.Ναρκωτικά

H μελέτη εξερευνά πώς η κάνναβη επηρεάζει την ικανότητα των καπνιστών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς, τη συμπεριφορά τους προς τους συναδέλφους και τη στάση απέναντι στη δουλειά. Η μελέτη εξέτασε 281 υπαλλήλους, συλλέγοντας δεδομένα από τους άμεσους ανώτερούς τους και εξέτασε τη σχέση μεταξύ των τριών περιπτώσεων χρήσης κάνναβης και τις διαφορετικές μορφές απόδοσης στη δουλειά.

Όπως διαπιστώθηκε, το χόρτο μετά τη δουλειά ήταν μια χαρά αλλά όχι και τόσο όταν το κάπνιζαν πριν ή κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Σε αυτή την περίπτωση επηρεαζόταν η συγκέντρωση, η ικανότητα να φέρουν εις πέρας εργασίες και να λύσουν προβλήματα. Επίσης οδήγησε σε αντιπαραγωγική συμπεριφορά και μείωσε την ικανότητά τους να βοηθούν συναδέλφους.

Οι μελέτες για την επίδραση του αλκοόλ στην εργασιακή απόδοση είναι εκτεταμένες και όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι το πολύ ποτό μετά τη δουλειά επηρέαζε αρνητικά την απόδοση με περισσότερους τρόπος, όπως μειωμένη παραγωγικότητα, κακό επίπεδο προσοχής, ανάρμοστη συμπεριφορά και κακές εργασιακές σχέσεις με τους συναδέλφους. Διαπίστωσαν ότι δεν φαινόταν να υπάρχουν υπερβολικά αρνητικές επιδράσεις στον συντονισμό κάποιου τη μέρα μετά το χόρτο. Τελικά το hangover από το αλκοόλ είναι πολύ χειρότερο από την επίδραση της κάνναβης την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είτε νόμιμο είτε όχι, 158,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο καπνίζουν χόρτο. Δηλαδή πάνω από 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι δημοφιλές διότι μειώνει το άγχος και έτσι είναι ιδανική λύση μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά.

Αλλά το να καπνίζεις χόρτο δεν είναι απολύτως ασφαλές οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο δείχνει ότι η χρόνια, βαριά χρήση κάνναβης σχετίζεται με χειρότερη απόδοση στην οδήγηση. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς μετά το αλκοόλ, το χόρτο είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη ουσία που βρίσκεται στο σώμα των οδηγών που εμπλέκονται σε θανάσιμα τροχαία.

πηγή

Απαντήστε