H παραγωγή κάνναβης στο Μεξικό κάνει comeback και αυτή τη φορά χωρίς καρτέλ. Ανεξάρτητοι καλλιεργητές παράγουν υψηλής ποιότητας «ηθική» κάνναβη – χωρίς την ανάμειξη των βίαιων καρτέλ της χώρας.

Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια νόμιμη αγορά χόρτου, οι παραγωγοί κάνναβης και οι έμποροι στο Μεξικό είπαν στο VICE ότι το ενδιαφέρον για πιο εκλεπτυσμένους τύπους «σπιτικού» χόρτου, που προωθούνται με ονόματα όπως Cronica, Blue Dreams και Purpura (Purple), αυξάνεται στους καταναλωτές στις μεγάλες πόλεις.

H νέα ηθική αγορά δεν συνοδεύεται από την αιματοχυσία που συνδέεται με τα καρτέλ. Η παραγωγή και η μεταφορά κανονίζεται ανάμεσα στους παραγωγούς και τους εμπόρους, παρακάμπτοντας τους βίαιους μεσάζοντες.

Ο Lazaro, καλλιεργητής στη βίαια πόλη Σιναλόα, είπε στο VICE ότι φυτεύει κάνναβη ή κλαδιά όπως τα αποκαλεί μέσα σε σπίτια και θερμοκήπια. Η σοδειά του βρίσκεται σε ένα δωμάτιο κάτω από μια πορτοκαλί λάμπα, που αντανακλά στους άσπρους τοίχους και δημιουργεί μια κεχριμπαρένια λάμψη. Τα φυτά λικνίζονται στο αεράκι που προέρχεται από ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι στερεωμένοι στους τοίχους ανά δύο μέτρα.

Κανείς από τους καλλιεργητές που μίλησαν στο VICE δεν ζήτησε άδεια από τα καρτέλ. «Είμαστε ανεξάρτητοι, το κάνουμε μόνοι μας», είπε ο Lazaro.

Σχεδόν όπως οι νόμιμοι καλλιεργητές στην Καλιφόρνια και το Κολοράντο, οι καλλιεργητές στο Μεξικό φυτεύουν νέους σπόρους που φέρνουν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να παράγουν πιο δυνατά, πιο εκλεπτυσμένα προϊόντα, καθώς και έλαια και άλλα παράγωγα. Επενδύουν στην τεχνολογία που περιλαμβάνει φώτα, λιπάσματα και έλεγχο ατμόσφαιρας για τα φυτά τους.

«Πρέπει να καινοτομήσουμε», λέει ο Ricardo, επίσης καλλιεργητής από τη Σιναλόα. «Η καινοτομία είναι αυτό που φέρνει δουλειά. Οι σπόροι έφτασαν πριν από μερικά χρόνια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά στην αρχή οι άνθρωποι τους καλλιεργούσαν στο σπίτι και δεν ήθελαν να τους μοιραστούν. Τώρα πρέπει, από ανάγκη».

Για τους καλλιεργητές, υπάρχουν συν και πλην στο να δουλεύουν ανεξάρτητα από τα καρτέλ. Χωρίς τη βοήθειά τους, οι παραγωγοί δεν μπορούν να βασιστούν στις υποδομές τους και πρέπει να δημιουργήσουν τα δικά τους εφοδιαστικά δίκτυα, ερχόμενοι σε επαφή με εμπόρους και μετά στέλνοντάς τους το προϊόν σε διάφορες πόλεις στο Μεξικό.

«Ξέρω πολλούς εμπόρους που διανέμουν κάνναβη στο Μέξικο Σίτι και κάνουν συμφωνίες απευθείας με τους παραγωγούς», λέει η Zara Snapp, ιδρύτρια του Instituto RIA, που διεξάγει έρευνες και προωθεί την πολιτική για τα ναρκωτικά. Παραγωγοί και έμποροι είπαν ότι το χόρτο μεταφέρεται με αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, ακόμη και με ταχυδρομείο σε όλη τη χώρα.

«Δεν κερδίζεις κάτι από τις δομές προστασίας του καρτέλ ή τον μηχανισμό», λέει ο Jaime Lopez, αναλυτής ασφαλείας. Το ότι η αγορά είναι ακόμα μικρή σημαίνει ότι είναι εύκολο να κρατήσουν χαμηλό προφίλ». Αν είσαι μικρός και όχι πολύ επιδεικτικός μπορείς να αποφύγεις τα όρνια. Αλλά, μεγάλο «αν» αυτό το «αν».

Επίσης, υπάρχουν εμπόδια στο να ξεκινήσεις. Καλλιεργητές όπως ο Ricardo και ο Lazaro είναι η μειοψηφία. Οι περισσότεροι ταπεινοί αγρότες στα βουνά, σε πόλεις όπου παράγονται πολλά ναρκωτικά όπως η Σιναλόα και η Γκερέρο, δεν είχαν τα χρήματα για την επένδυση προκειμένου να δημιουργήσουν το περιβάλλον καλλιέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή.

«Φυτεύουμε Cronica σε σπίτια με λιπάσματα και φώτα και έλεγχο θερμοκρασίας, έτσι είναι πιο ακριβή η παραγωγή», λέει ο Lazaro. Αν οι καλλιεργητές φυτεύουν έξω, οι σπόροι είναι πιο ακριβοί και τα λιπάσματα προσθέτουν κόστος.

Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί ελέγχουν τώρα περισσότερο τη δουλειά τους και δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις χαμηλές τιμές που ορίζουν τα βίαια καρτέλ όταν λειτουργούν ως μεσάζοντες. Επίσης, μπορούν να προωθήσουν διαφορετικά το χόρτο τους.

«Νομίζω πως η κάνναβη που προωθείται ως “ηθική” έχει καλύτερες πωλήσεις. Οι άνθρωποι πια μπορεί να ρωτήσουν από πού προέρχεται το χόρτο τους και αυτό είναι μεγάλη αλλαγή», λέει η Snapp.

Και παρόλο που η επένδυση μπορεί να είναι μεγαλύτερα, είναι και τα κέρδη μεγαλύτερα, τα οποία δεν χρειάζεται να μοιράζονται με εγκληματικές συμμορίες. Οι καλλιεργητές πουλάνε το πιο εκλεπτυσμένο χόρτο πολύ πιο ακριβά από το συνηθισμένο.

Ένας έμπορος στο Μέξικο Σίτι είπε στο VICE ότι αγοράζει μισό κιλό αυτής της νέας ποιοτικής κάνναβης από τη Σιναλόα περίπου 30.000 με 40.000 πέσος (1.150-1.540 ευρώ). Είναι τεράστια διαφορά σε σχέση με αυτά που έπαιρναν ο Lazaro και ο Ricardo για το συνηθισμένο χόρτο, που πωλείται για 600 πέσος το κιλό (23 ευρώ) το πολύ.

«Παίρνω ένα προϊόν που λέγεται Blue Dreams από τη Σιναλόα και είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση», λέει ένας έμπορος στο Μέξικο Σίτι. Το Blue Dreams πουλιέται 200 πέσος (7,5 ευρώ) το γραμμάριο. Επίσης, αγοράζει καλής ποιότητας χόρτο από άλλους προμηθευτές σε διάφορες πόλεις του Μεξικού επειδή είναι πιο φτηνοί.

Τα συνδικάτα του εγκλήματος όπως το Καρτέλ Σιναλόα και το Jalisco New Generation Cartel, την τελευταία δεκαετία, έχουν εστιάσει στην ηρωίνη καθώς και τα συνθετικά όπως μεθαμφεταμίνη και φαιντανύλη, καθώς η ζήτηση για μεξικανικό χόρτο για την Αμερική στέγνωσε με τη νομιμοποίηση. Το χόρτο πλέον δεν είναι μεγάλη μπίζνα γι’ αυτούς.

Στα απότομα βουνά της Σιναλόα όπου ζει ο Lazaro, οι αγρότες που καλλιεργούν ψηλά φυτά κάνναβης ανήκουν στο παρελθόν. Η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ –κύριος προορισμός του μεξικανικού χόρτου για δεκαετίες– εξαφάνισε την αγορά για την συνηθισμένη μαριχουάνα από αγρότες όπως ο Lazaro. Καθώς τα καρτέλ που θα την αγόραζαν από εκείνον για την περάσουν στις ΗΠΑ είδαν τη ζήτηση να μειώνεται, πολλοί αγρότες σταμάτησαν να φυτεύουν.

Το τοπίο των φυτειών ναρκωτικών στο Μεξικό έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία. Η παπαρούνα ηρωίνης αντικατέστησε τα κέρδη που προέκυπταν από την κάνναβη για τους καλλιεργητές, καθώς η κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ δημιούργησε νέα ζήτηση για τη μεξικανική ηρωίνη. Αλλά η υπερπροσφορά συνδυασμένη με την άφιξη του θανάσιμου συνθετικού οπιοειδούς, φαιντανύλη στα συνδικάτα του εγκλήματος στο Μεξικό, τελικά έριξαν την τιμή της πάστας οπίου από την παπαρούνα, μειώνοντας τα κέρδη από την καλλιέργειά της.

Η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας χόρτο είναι ένα φαινόμενο καινούργιο για τους πωλητές στο Μέξικο Σίτι. Αλλά μήνες μετά από «ρεκόρ πωλήσεων», η αύξηση στην αγορά έχει περιοριστεί τώρα με το lockdown εξαιτίας του κορονοϊού και τη μείωση του εισοδήματος πολλών πελατών στις πόλεις.ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα αντέξει το μικρής κλίμακας εμπόριο «ηθικού» χόρτο στο Μεξικό; Όσο μεγαλώνει η αγορά και αυξάνονται οι καλλιεργητές, τόσο πιο πιθανό είναι να τραβήξουν την προσοχή «αρπακτικών». «Αν αυτοί οι τύποι αρχίσουν να έχουν μεγάλο κέρδος, ίσως βρεθούν στη λάθος πλευρά όσον αφορά τις κομπίνες αντρών με όπλα», λέει ο Lopez.

Και όταν η νομιμοποίηση φτάσει στο Μεξικό, κάτι που αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο γι’ αυτούς τους μικρής κλίμακας καλλιεργητές θα μπορούσε να κλείσει καθώς μεγάλοι παίκτες θα μπουν στο παιχνίδι. Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τα καρτέλ να ασχοληθούν με το νόμιμο εμπόριο, αν θεωρήσουν ότι αξίζει τον κόπο και οι νόμιμες εταιρείες ήδη ετοιμάζονται.

«Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη αγορά είναι και τι δυνατότητες θα έφερναν οι νόμιμοι παίκτες μετά τη νομιμοποίηση. Αν ανοίξουν την αγορά μπορεί να δούμε εισροή χρημάτων κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών όπως στις ΗΠΑ», λέει ο Lopez.

«Όπως αντιλαμβάνομαι τις καταναλωτικές συνήθειες της millennial και post-millennial εποχής, ένα ηθικό labelling και branding φαίνεται καλός δρόμος να ακολουθήσει κανείς. Για μένα σίγουρα θα έκανε τη διαφορά», λέει ο Lopez. .

Πηγή