1. Τι είναι η κάνναβη;

Ο όρος κάνναβη χρησιμοποιείται ευρέως και αναφέρεται σε οποιοδήποτε φυτό ανήκει στο γένος κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων αποξηραμένων λουλουδιών και φύλλωνσπόρωνεκχυλισμάτων και ρητινών. Από το φυτό της κάνναβης παράγονται μεταξύ 60 – 100 χημικές ουσίες, που ονομάζονται κανναβινοειδή και περίπου 300 μη-κανναβινοειδείς χημικές ουσίες.

2. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο χασίς και τη μαριχουάνα;

Η μαριχουάνα αναφέρεται στο παρασκεύασμα αποξηραμένων ανθέων, στελεχών, φύλλων και σπόρων του φυτού Cannabis sativa, ενώ το χασίς προέρχεται από την επεξεργασία αποξηραμένης ρητίνης που εκκρίνει το φυτό. Η εκχύλιση των φύλλων δημιουργεί το παχύρρευστο και κολλώδες «χασισέλαιο», που είναι το πλουσιότερο σε δραστικά συστατικά.

Το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης είναι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που βρίσκεται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και καθαρότητες στα διάφορα παρασκευάσματα κάνναβης, γι’ αυτό και οι επιδράσεις τους ποικίλλουν. Συχνές προσμείξεις αποτελούνται από λιγότερο δραστικές ουσίες, όπως η κανναβιδιόλη (CBD), η οποία όμως δεν έχει εθιστικές ιδιότητες.

3. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στη φαρμακευτική/ιατρική, τη βιομηχανική και την ψυχαγωγική κάνναβη;

Στη φαρμακευτική/ιατρική κάνναβη η περιεκτικότητα σε THC είναι μεγαλύτερη από 0,2%. Τα προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία της είναι φαρμακευτικά και ακολουθούν κατ’ αναλογία τη φαρμακευτική νομοθεσία και αντίστοιχο πλαίσιο συνταγογράφησης.

Στη βιομηχανική κάνναβη η περιεκτικότητα σε THC είναι μικρότερη από 0,2%.

Ο όρος «ψυχαγωγική κάνναβη» περιλαμβάνει ένα σύνολο προϊόντων, συνήθως με υψηλή περιεκτικότητα σε THC, που χρησιμοποιούνται για τις ευφοριογόνες δράσεις που διαθέτουν και ανήκουν στις εξαρτησιογόνες ουσίες.

4. Ποια είναι τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης;

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης χρησιμοποιούνται με επιτυχία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ορισμένες ειδικές καταστάσεις, όπως η μείωση της σπαστικότητας και του μυϊκού πόνου σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Υπάρχουν επίσης επιστημονικές ενδείξεις, ότι η φαρμακευτική κάνναβη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία επιληπτικών κρίσεωνναυτίας και εμέτου λόγω χημειοθεραπείας και επίσης ως διεγερτικό της όρεξης για άτομα που ζουν με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ή με καρκίνο.

5. Για πόσο διάστημα παραμένει η κάνναβη στον οργανισμό;

Ίχνη κάνναβης παραμένουν στο σώμα για αρκετές ημέρες μετά τη χρήση. Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί συστηματικά κάνναβη, τότε χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να εξαλειφθούν πλήρως τα ίχνη από το σώμα.

6. Μπορεί να πάθω πρόβλημα από υπερβολική δόση;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος μπορεί να πεθάνει από υπερβολική χρήση κάνναβης. Είναι ωστόσο πιθανό, να υπάρξουν ορισμένες παρενέργειες από την υπερβολικά υψηλή δοσολογία τετραϋδροκανναβινόλης (THC), η οποία μπορεί να προκαλέσει διανοητική σύγχυσηκρίσεις πανικού και ψευδαισθήσεις.

7. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τη συχνή χρήση της κάνναβης;

Η συχνή χρήση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και σύνδρομο στέρησης, αν διακόψεις τη χρήση της. Επίσης, η χρόνια χορήγηση μπορεί να συνδυαστεί με έλλειψη κινητοποίησης και παραμέληση σημαντικών δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.

8. Τι είναι τα κανναβινοειδή;

Στην ποικιλία Cannabis Sativa υπάρχουν περίπου 480 φυσικά συστατικά, εκ των οποίων τα 66 από αυτά, ταξινομούνται ως κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή είναι τα φυσικά συστατικά που απαρτίζουν το φυτό της κάνναβης και ευθύνονται για την επίδρασή της στον οργανισμό. Τα 2 πιο γνωστά κανναβινοειδή, είναι η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

9. Τι κάνουν τα κανναβινοειδή;

Τα κανναβινοειδή αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς κανναβινοειδών (CB1 και CB2), που εντοπίζονται στον εγκέφαλο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα και συμβάλλουν στην ενίσχυση ζωτικών λειτουργιών για τον οργανισμό, όπως:

 • Μνήμη
 • Γνωστική λειτουργία
 • Ψυχοκινητική απόδοση

10. Τι είναι τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης;

Τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης είναι τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται με κάνναβη ή έλαιο κάνναβης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εναλλακτική λύση στο κάπνισμα ή στην άτμιση της κάνναβης.

Υπάρχει μια τεράστια προϊόντική ποικιλία βρώσιμων προϊόντων κάνναβης, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

 • Αλεύρι
 • Λάδι κάνναβης (Κανναβέλαιο)
 • Πρωτεΐνη
 • Βούτυρο
 • Μπισκότα
 • Μπάρες
 • Σοκολάτες
 • Καραμέλες
 • Τσίχλες
 • Γλειφιτζούρια

11. Σε τι διαφέρουν τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης από την καπνιστική κάνναβη;

Σε αντίθεση με την καπνιστική κάνναβη, όπου η επίδρασή της γίνεται αντιληπτή σχεδόν άμεσα, η επίδραση των βρώσιμων προϊόντων κάνναβης μπορεί να ξεκινήσει μετά από 30 λεπτά έως και 2 ώρες και να διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη δοσολογία, το τελευταίο γεύμα, και τα φάρμακα ή το αλκοόλ, που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με αυτά.

12. Ποιες είναι οι χρήσεις της κάνναβης;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρήσης της κάνναβης και ο καθένας έχει διαφορετική επίδραση στον χρήστη. Η κάνναβη μπορεί να τυλιχτεί και να καπνιστεί σαν τσιγάρο. Μπορεί επίσης να εισπνευστεί σε πίπα (bong). Μπορεί ακόμα να αναμειχθεί με τρόφιμα και ποτά ή να καταναλωθεί μέσα από βρώσιμα προϊόντα. Τέλος, υπάρχουν εκχυλίσματαέλαια και συμπυκνώματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές περιεκτικότητες.

Ανάλογα, λοιπόν, με την εκάστοτε ανάγκη του χρήστη, υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι για να ευεργετηθείς από τα τεράστια οφέλη της κάνναβης.

13. Επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή; Η χρόνια χρήση στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων και αλλοιωμένη μορφολογία. Η χρήση κάνναβης προκαλεί δοσοεξαρτώμενες επιδράσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά: οι χαμηλές δόσεις προκαλούν αύξηση (ή διέγερση) και οι υψηλές, μείωση (ή αναστολή) σε άνδρες και γυναίκες.

14. Επηρεάζει τις εγκύους και τον θηλασμό;

Η χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη συσχετίζεται με τη γέννηση μωρών χαμηλού βάρους και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών του εμβρυϊκού εγκεφάλου. Συνεπώς, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών και συμπεριφορικών προβλημάτων στο μωρό. Μεγαλώνοντας, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε επίπεδο προσοχής, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων. Όσον αφορά τη γαλουχία, είναι γνωστό ότι μέτριες ποσότητες THC απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα, αλλά οι επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού είναι άγνωστες.

15. Πότε λέμε ότι κάποιος έχει περάσει από το στάδιο της χρήσης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς στον εθισμό; Πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι εθισμένος;

Ισχύει ό,τι ισχύει για όλες τις ουσίες ή συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση. Σύμφωνα με τον Θωμά Παπαρρηγόπουλο, καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι είμαστε εξαρτημένοι από κάποια ουσία ή κάποια συμπεριφορά όταν διαπιστώσουμε ότι έχουμε χάσει τη δυνατότητα ελέγχου της χρήσης της ουσίας ή πραγματοποίησης της συμπεριφοράς, την αναζητάμε και την επιδιώκουμε καταναγκαστικά, νιώθουμε ακαταμάχητη επιθυμία γι’ αυτήν και συνεπώς δυσάρεστα όταν δεν ικανοποιείται, και την επαναλαμβάνουμε παρ’ όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει στη ζωή μας.   Συχνά, τουλάχιστον στην αρχική φάση της εξάρτησης, δεν υπάρχει επίγνωση του προβλήματος και αυτό διαπιστώνεται από το περιβάλλον του εξαρτημένου ατόμου ή από κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας, όπως και όταν εμφανίζει συμπτώματα στέρησης μετά από απότομη διακοπή της χρήσης.