Η λέξη Κάνναβη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μείγμα από αποξηραμένα φύλλα, μίσχους, λουλούδια και σπόρους του φυτού της Ινδικής Κάνναβης.Το Χασίς είναι μία συγγενική μορφή του ναρκωτικού που φτιάχνεται από τις ρητίνες του ινδικού φυτού Κάνναβη. Ο όρος Κάνναβη αναφέρεται σε όλα τα ναρκωτικά τα οποία προέρχονται από την ινδική κάνναβη συμπεριλαμβανομένης της Κάνναβη και τους Χασίς. Ανεξάρτητα από το όνομα αυτό το ναρκωτικό είναι ένα παραισθησιογόνο – μία ουσία η οποία διαστρεβλώνει τον τρόπο που το μυαλό αντιλαμβάνεται τον κόσμο στον οποίο ζει το άτομο.

Πως γίνεται η χρήση

Η Κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό στον κόσμο. Μία έρευνα το 2006 στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι το 20% τους πληθυσμού είχε κάνει χρήση μαριχουάνας ή χασίς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.Η Κάνναβη συνήθως καπνίζεται όπως ένα τσιγάρο αλλά μπορεί επίσης να καπνιστεί σε πίπα. Όταν ένα άτομα καπνίζει ένα τσιγαριλίκι συνήθως αισθάνεται την επίδρασή του μέσα σε μερικά λεπτά.

Οι άμεσες αισθήσεις – οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, η κίνηση, η ισορροπία και μία ονειρική πλασματική κατάσταση του μυαλού – κορυφώνονται μέσα στα πρώτα 30 λεπτά. Αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε δύο με τρεις ώρες αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει ο χρήστης, την ισχύ του THC και την παρουσία άλλων ναρκωτικών στο μείγμα.

Αλκοόλ VS Κάνναβης

Το αλκοόλ αποτελείται από μία μόνο ουσία: την αιθανόλη. Η Κάνναβη περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες και χημικά που προκαλούν καρκίνο. Το κύριο συστατικό το οποίο επηρεάζει το μυαλό είναι το THC. Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα της χρήσης. Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, το αλκοόλ όχι.Δεν έχουμε την πρόθεση να υποτιμήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Οι χρήστες παρόλαυτά πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στην κάνναβη ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά τη χρήση.

Διεθνέις στατιστικές

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 160.000.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη. Από τους ενήλικες 26 ετών και άνω οι οποίοι έκαναν χρήση κάνναβης πριν την ηλικία των 15 ετών, το 62% προχώρησε στη χρήση κοκαϊνης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 9% προχώρησε στη χρήση ηρωίνη και το 54% έκανε μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων ψυχοτρόπων φαρμάκων.Μετά το αλκοόλ η Κάνναβη είναι η δεύτερη κατά σειρά ουσία που ανιχνεύεται στον οργανισμό των οδηγών που εμπλέκονται σε μοιραία αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Οι βλαβερές επιπτώσεις

Οι άμεσες επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, αποπροσανατολισμό, μείωση του συντονισμού του σώματος, συχνά ακολουθούμενα από κατάθλιψη η υπνηλία. Μερικοί χρήστες υποφέρουν από κρίσεις πανικού ή άγχος. Το ναρκωτικό μπορεί να επηρεάσει περισσότερα πράγματα από τη σωματική σου υγεία.Διεθνείς μελέτες συνέδεσαν τη μεγάλη και χρόνια χρήση κάνναβης με εγκεφαλικές ανωμαλίες. Κάτι που υποστηρίζεται και από παλαιότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης οι οποίες δείχνουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες από τη μακροχρόνια χρήση άλλων σκληρών ναρκωτικών. Επίσης υπάρχει σχέση συνεχιζόμενης χρήσης κάνναβης και ψύχωσης.

Η κάνναβη αλλάζει τη δομή των σπερματικών κυττάρων, παραμορφώνοντας τα. Κατά συνέπεια ακόμα και μικρές ποσότητες κάνναβης μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή στειρότητα στους άντρες. Η χρήση κάνναβης μπορεί να αναστατώσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.Μελέτες δείχνουν ότι οι διανοητικές λειτουργίες ανθρώπων που έχουν καπνίσει πολύ κάνναβη τείνουν να εξασθενίσουν ή να ελαττωθούν. Το THC στην κάνναβη διαταράσσει τα κύτταρα των νεύρων στον εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν την μνήμη.

Η κάνναβη είναι ένα από τα λίγα ναρκωτικά, το οποίο προκαλεί αφύσικη κυτταρική διαίρεση η οποία οδηγεί σε σοβαρές κληρονομικές ανωμαλίες. Μια έγκυος γυναίκα που καπνίζει κανονικά κάνναβη μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρο τοκετό και το βρέφος να έχει μειωμένο βάρος και μέγεθος. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, έχουν γεννηθεί εκατομμύρια παιδιά από χρήστες ναρκωτικών με μειωμένη πρωτοβουλία και ελαττωμένες ικανότητες να συγκεντρωθούν και να προσανατολιστούν στους στόχους της ζωής. Μελέτες επίσης λένε ότι η χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εκ γενετής ανωμαλίες, διανοητικές ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά. 

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

Διαστρέβλωση των αισθήσεων, πανικός, ελλιπής συντονισμός κινήσεων, μειωμένος χρόνος αντίδρασης. Μετά την αρχική μαστούρα, ο χρήστης αισθάνεται νυσταγμένος ή θλιμμένος, ταχυπαλμίες (και κίνδυνος καρδιακής προσβολής)

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Μειωμένη αντίσταση σε κοινές ασθένειες ( κρυολογήματα, βρογχίτιδα κ.λπ.). Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές στην ανάπτυξη, αύξηση των κυττάρων με ανώμαλη δομή στο σώμα, μείωση των ορμονών του ανδρικού φύλου, γρήγορη καταστροφή των ινών των πνευμόνων και κακώσεις ( τραύματα ) στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι μόνιμα. Μειωμένη σεξουαλική ικανότητα, δυσκολίες μελέτης – μειωμένη ικανότητα μάθησης και διατήρησης των πληροφοριώνΑπάθεια, υπνηλία, έλλειψη κινήτρωνΑλλαγές στην προσωπικότητα και στην διάθεση. Ανικανότητα ξεκάθαρης αντίληψης των πραγμάτων

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε άμεσα προσβάσιμες μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.

Σκοπός της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ  είναι επίσης ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και τις τοπικές κοινωνίες. Το ΚΕΘΕΑ είναι, επίσης, ένας από τους κύριους ελληνικούς φορείς έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα των εξαρτήσεων, με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας χρειάζεται βοήθεια,
δείτε εδώ πού μπορείτε να απευθυνθείτε.

ΚΕΘΕΑ (κεντρική διεύθυνση επικοινωνίας)
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Σορβόλου 24, 11636 Αθήνα
τηλ.: 210 9241993 – 6, φαξ: 210 9241986
email: admin@kethea.gr

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ιδρύθηκε με το Νόμο 2161/1993 (έναρξη λειτουργίας το 1995) και είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

O ΟΚΑΝΑ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο υπηρεσιών το οποίο διευρύνεται συνεχώς, ώστε να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πολύπλευρες ανάγκες σε θέματα πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης και μείωσης της βλάβης.

Λειτουργούν σήμερα 75 Κέντρα Πρόληψης σε 50 νομούς της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα: 57 Θεραπευτικές Μονάδες Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης, 4 «Στεγνά» Θεραπευτικά Προγράμματα και 2 Θεραπευτικές Μονάδες στις φυλακές Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα και Κορυδαλλού στην Αθήνα.

Σεψπερίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω ανήκει διοικητικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το οποίο από της ίδρυσής του και για πολλά χρόνια νοσήλευε εξαρτημένους από ουσίες και αλκοόλ.

Η πρώτη εισαγωγή εξαρτημένου καταγράφεται το 1926, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση εισαγωγών εξαρτημένων ιδιαίτερα στις περιόδους 1928-1933 και 1942-1945.

Το 1961 με ενέργειες του ψυχιάτρου Ραπίδη δημιουργείται κλινική τοξικομανών – αλκοολικών και το 1972 εγκαθίσταται στο περίπτερο (κτήριο) Νο 18 Άνω (επάνω όροφος).

Το 1987 με πρωτοβουλία της τότε ομάδας θεραπευτών, η Μονάδα έπαψε να δέχεται περιστατικά κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και ταυτοχρόνως υιοθέτησε ως μέθοδο θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης, την ψυχοθεραπεία και την τέχνη-θεραπεία.

Το 1993 ξεκίνησε η λειτουργία του 10ου Περιπτέρου ως τμήμα Σωματικής Αποτοξίνωσης, το οποίο  λειτούργησε έως το 1997.

Το 1995 το 18 Άνω χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητες Μονάδες αυτές των Τοξικομανών και των Αλκοολικών.

Η Μονάδα απεξάρτησης 18 Άνω το 1987 διέθετε δύο Τμήματα (υποδοχής και ψυχολογικής απεξάρτησης), έκτοτε αναπτύχθηκε και σήμερα λειτουργεί 33 Τμήματα και Προγράμματα.

Λεωφ. Αθηνών 374 (εντός ΨΝΑ) Χαϊδάρι, Τ.Κ. 12462, Αθήνα

info@18ano.gr