Η κάνναβη είναι ένα φυτό με πολύ πλούσιο παρελθόν. Γνωρίζεις πως η σχέση του ανθρώπου με την κάνναβη, απαριθμεί ολόκληρες χιλιετηρίδες. Το φυτό της κάνναβης ανακαλύφτηκε πριν απο 10.000 χρόνια χωρίς να είναι απόλυτα γνωστή η ακριβής χρήση της στην Κίνα και Κεντρική Ασία.

Πριν 5.000 χρόνια η χρήση της εξαπλώθηκε στην Ασία με τις φυλές των νομάδων που ταξίδευαν με εμπορικά προϊόντα (εποχή χαλκού).

Οι νομάδες «Γιαμναγια» από τις στέπες της Ευράσιας αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα εξάπλωσης πολιτιστικής πληθυσμιακής εξέλιξης αλλά και διάδοσης της κάνναβης.

Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι από την παλαιολιθική εποχή οι κάτοικοι Ευρώπης και Ασίας είχαν ανακαλύψει τις «ψυχοδραστικές ιδιότητες» που ασκούσε η κάνναβη στα «ταξίδια» του νού.

Στην Ιαπωνία και στην Ανατολική Ευρώπη πριν 1020-11.500 (ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών) ενισχύουν την άποψη αυτή.

Επισημαίνεται η συστηματική χρήση της κάνναβης και στη Δυτική Ευρασία που το εμπόριο και χρήση αυτής «διεθνυκοποιήθηκαν» προς Ανατολάς και Δυσμάς.

Η διάδοση αυτή αποδίδεται στους νομάδες των στεπών που διέσχιζαν καβάλλα με το άλογό τους, τεράστιες αποστάσεις και ακολουθούσαν περίπου τις ίδιες διαδρομές του «Δρόμου του Μεταξιού» που με μεταφορική έννοια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «Δρόμοι της Κάνναβης».

Οι νομάδες αυτοί κάλυπταν τεράστιες αποστάσεις και έκαναν χρήση η μετέφεραν την κάνναβη.

Η κάνναβη αυτή χρησιμοποιείτο για ιατρική θεραπεία – κατασκευή υφασμάτων – για διατροφή – αναψυχή!!!

Επίσης το Ηρόδοτος αναφέρεται στους Σκύδες (νομάδες των στεπών) η οποίοι έκαναν χρήση κάνναβης στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι Χίπυς έρχονται να γνωρίσουν και να πλασσάρουν την κάναβη με καθυστέρηση πολλών ετών!!!

Η κάνναβη στην Αρχαία Ελλάδα

Η κάνναβη και τα προϊόντα της, χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι πιο σημαντικές μαρτυρίες για την κάνναβη στην αρχαιότητα είναι οι εξής:

  • Η 1η αποδίδεται στον Ηρόδοτο, ο οποίος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο την χρησιμοποιούσε και την απολάμβανε, το νομαδικό φύλο των Σκυθών, μεταξύ του 450 και 420 π.Χ.
  • Η 2η αποδίδεται στον Δημόκριτο, ο οποίος αναφέρει πως οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν κάνναβη μαζί με κρασί και μύρο, για να δημιουργήσουν οράματα.
  • Στην 3η μαρτυρία, αναφέρεται από τους συγγραφείς Λουκίλιο και Πλίνιο, όπου περιγράφουν πως παρασκευάζονταν σκοινιά και υφάσματα από την κάνναβη. Στους τάφους της Βόρειας Ελλάδας μάλιστα, έχει βρεθεί σκοινί κατασκευασμένο από κάνναβη, το οποίο χρονολογείται από το 200 π.Χ.
  • Στην 4η μαρτυρία, ο γιατρός Διοσκουρίδης, είχε κατατάξει την κάνναβη στα φυτά που διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες, το 70 μ.Χ.

H χρυσή εποχή της κάνναβης

1842 μ.Χ.

Η κάνναβη συστήνεται ξανά στην βρετανική ιατρική από τον William O’Shaughnessy, έναν διάσημο Ιρλανδό γιατρό. Η δημοτικότητά της κάνναβης μεγάλωσε στη Βρετανία και τις αποικίες της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ακόμα και η Βασίλισσα Βικτώρια την χρησιμοποιούσε όπως αποδείχθηκε, για να ανακουφιστεί από τους πόνους της περιόδου.

1850 μ.Χ.

Η κάνναβη καταχωρήθηκε στην λίστα φαρμακοποιίας των Η.Π.Α το 1850 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1942. Χορηγούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν:

  • Η χολέρα
  • Η λύσσα
  • Ο τύφος
  • Η δυσεντερία
  • Η παραφροσύνη

1890 μ.Χ.

Η δημοτικότητα της κάνναβης άρχισε να μειώνεται σταδιακά στις Ηνωμένες Πολιτείες από την δεκαετία του 1890, καθώς το βαμβάκι έγινε η κύρια καλλιέργεια, αντικαθιστώντας την κάνναβη.

1906 μ.Χ.

Τον Ιούνιο του 1906, ο Νόμος Τροφίμων και Ναρκωτικών, γνωστός στην ιστορία ως ‘Νόμος Wiley’, απαιτούσε την αναγραφή των φαρμάκων που περιείχαν κάνναβη, στην ετικέτα τους. Παρότι η κάνναβη έκανε ένα μικρό comeback την δεκαετία του 1920, είχε αρχίσει να κάνει εχθρούς σε ολόκληρη την χώρα, λόγω της επικείμενης απαγόρευσής της. Και κάπως έτσι, ήταν η αρχή του τέλους της.

19ος αιώνας

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η κάνναβη είχε επικρατήσει στην Δύση, καθώς ένας Γάλλος γιατρός, ο Jacques-Joseph Moreau, διαπίστωσε ότι το φυτό βοηθούσε στην αϋπνία, στους πονοκεφάλους και στην όρεξη.

20ος αιώνας

Παρότι η κάνναβη άργησε να θριαμβεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την ακρίβεια, έκανε το μεγάλο της ‘μπαμ’ τον 20ο αιώνα, εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται ως μια ιατρική θεραπεία από ορισμένους γιατρούς.

Η απαγόρευση της κάνναβης

ΕΛΛΑΔΑ

Μεσαίωνας – Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια κάνναβης έχει ξεκινήσει από τον Μεσαίωνα και συνεχιζόταν και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίαςπεριορίστηκε όμως εξαιτίας των αλλεπάλληλων πολέμων.

1875 μ.Χ. – Το 1875, ήταν η χρονιά που έγινε η πρώτη ουσιαστική και σοβαρή, οργανωμένη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένη στα χρόνια που ακολούθησαν. Όμως από το 1915 – 1919, ο πόλεμος, ο ναυτικός αποκλεισμός και η ραγδαία αύξηση της τιμής των δημητριακών, έδωσαν τέλος στην συστηματική καλλιέργειά της.

1932 – 1936 μ.Χ. – Με την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κλωστική κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και υπήρξε προϊόν εξαγωγής έως το 1932. Το 1936, ήταν η χρονιά της απαγόρευσης της κάνναβης στην Ελλάδα, μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις.

1980 μ.Χ. – Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης ήταν τα ελληνικά κανναβουργεία να οδηγηθούν σταδιακά στην πτώχευση, με το τελευταίο κανναβουργείο να κλείνει στις αρχές του 1980, στην Κέρκυρα.

ΑΜΕΡΙΚΗ

1930 μ.Χ. – Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο πόλεμος κατά της κάνναβης ξέσπασε το 1930. Αφορμή στάθηκε ο Harry Jacob Anslinger, Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών, ο οποίος είχε κάνει σκοπό της ζωής του να απαγορεύσει την κάνναβη σε όλο το έθνος, επειδή υποτίθεται πως προκαλούσε παράνοια και εγκληματικότητα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

1930 – 1937 μ.Χ. – Τα κρίσιμα χρόνια για την παγκόσμια απαγόρευση της κάνναβης, ήταν το διάστημα μεταξύ του 1930 – 1937. Η Αμερική υπήρξε πρωτοστάτης της απαγόρευσης, μιας και το πάθος για την κάνναβη εκεί, ήταν μεγάλο.

Παγκόσμια ημέρα για την νομιμοποίηση της κάνναβης – Give Weed a Chance

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης ξεκίνησε το 1999 από τις ΗΠΑ και πολύ σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του ΜαΐουΕμπνευστής της, υπήρξε ο Αμερικανός ακτιβιστής Ντάνα Μπίλ, ο οποίος ήταν από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, με σύνθημα «Θεραπεία και όχι Πόλεμοι για τα Ναρκωτικά».

Οι 25 χώρες και πόλεις του κόσμου, όπου η κάνναβη δεν θεωρείται ναρκωτικό:

ΗΠΑ (H χρήση ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη σε 31 πολιτείες)
Αυστραλία
Βέλγιο
Βόρεια Κορέα
Βραζιλία
Γερμανία
Εκουαδόρ
Ελβετία
Εσθονία
Ινδία
Ισπανία
Καναδάς
Κολομβία
Κόστα Ρίκα
Κροατία
Μεξικό
Νεπάλ
Ολλανδία
Ουρουγουάη
Περού
Πορτογαλία
Τζαμάικα
Τσεχία
Χιλή
Χώρες του κόσμου, όπου η κάνναβη δεν θεωρείται ναρκωτικό
Από το χθες στο σήμερα – Η πολυαναμενόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, έναν περίπου αιώνα μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας της κάνναβης, ανακαλύπτει και πάλι την χρησιμότητα της κλωστικής/βιομηχανικής κάνναβης.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2018,  υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, για καθαρά ιατρικούς σκοπούς.

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησηςνομιμοποιείται η εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα.

Αυτά είναι πραγματικά σπουδαία νέα και μια ανάσα ελπίδας, για όλους όσους δίνουν μια καθημερινή μάχη με σοβαρές ασθένειες και παθήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που στο παρελθόν αναγκάζονταν να προμηθεύονται παράνομα σκευάσματα από το εξωτερικό ή να υπομένουν τις ισχυρές παρενέργειες των φαρμακευτικών αγωγών τους.

Πλέον όμως, μπορούν να προμηθεύονται νόμιμα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εναλλακτική μορφή θεραπείας. Έτσι οι ασθενείς θα μπορέσουν επιτέλους, να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα μιας τεράστιας γκάμας ασθενειών και παθήσεων.

Κάπως έτσι λοιπόν, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και επίσημα, στις χώρες όπου η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη, είναι νόμιμη.