Λίγα σύγχρονα σύμβολα είναι τόσο εικονικά και εύκολα αναγνωρίσιμα, όσο το φύλλο κάνναβης. Ωστόσο, λόγω της προκατάληψης, της παραπληροφόρησης και της παρεξηγημένης φήμης που συνοδεύει το φυτό, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ από κοντά ένα ενήλικο φυτό.

Τόσο οι καλλιεργητές, όσο και οι χρήστες για φαρμακευτικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους, οφείλουν να γνωρίζουν την ανατομία του φυτού της κάνναβης. Πληροφορίες που αφορούν για παράδειγμα στο εάν χάνετε τον χρόνο σας καλλιεργώντας αρσενικά φυτά ή στο πως να εντοπίσετε ερμαφρόδιτα φυτά ή ακόμη και στο τι ακριβώς είναι ο κάλυκας.

Θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στα επιμέρους τμήματα του φυτού της κάνναβης από τις ρίζες μέχρι το άνθος. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στην λειτουργία του κάθε τμήματος, χρησιμοποιώντας σχετικούς όρους.

Τι είναι η κάνναβη

Η κάνναβη είναι ένα ανθοφόροετήσιο και δίοικο φυτό. Όταν τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη παράγονται σε διαφορετικά φυτά, τα φυτά αυτά ονομάζονται δίοικα (π.χ. φιστικιά). Τα διοικά φυτά γενικά σπανίζουν.

Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες κάνναβης, όλα τα φυτά έχουν την ίδια ανατομία. Η γνώση της ανατομίας της κάνναβης, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατανόηση της ίδιας της συμπεριφοράς του φυτού.

Ανατομία του φυτού της κάνναβης

Η εμπορική κάνναβη προέρχεται από θηλυκά είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από μακριά κοτσάνια και μεγάλα φύλλα. Το φυτό περικλείεται σε μπουμπούκια, τα οποία συναντώνται σε μια κόλα στην κορυφή του λουλουδιού.

Τα τριχομίδια της κάνναβης, είναι μια επίστρωση, που καλύπτει το φυτό και περιέχουν τόσο τερπένια όσο και κανναβινοειδή, όπως είναι η κανναβιδιόλη (CBD).

Ρίζες

Κάτω από την επιφάνεια του καλλιεργητικού μέσου, όλες οι ρίζες συνεργάζονται ώστε να εξασφαλίσουν θρεπτικές ουσίες για το φυτό της κάνναβης. Η ρίζα αποτελείται από έναν κεντρικό άξονα από τον οποίο ξεκινούν πολλές δευτερεύουσες ρίζες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ινώδης μάζα.

Οι ρίζες αποτελούν μέρος του αγγειακού συστήματος του φυτού της κάνναβης. Εσωτερικά, το ξύλωμα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά μεταλλικών στοιχείων από τις ρίζες στα υπόλοιπα τμήματα του φυτού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ξύλωμα λειτουργεί σαν υδραυλικό σύστημα για το φυτό.

Βλαστός/Κοτσάνι

Το κοτσάνι επιτελεί την κύρια λειτουργία της μεταφοράς νερού και θρεπτικών ουσιών μέσω του φυτού. Επιπλέον, του επιτρέπει να παραμείνει σε όρθια θέση και να είναι σε θέση να στηρίξει το βάρος των κλαδιών και των λουλουδιών.

Το μήκος του κοτσανιού μπορεί να κυμαίνεται από 0,2 έως 6 μέτρα, αν και συνήθως δεν υπερβαίνει τα 3 μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό, το κοτσάνι του φυτού να είναι στέρεο, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει το βάρος του φυτού και να μεταφέρει σωστά τα θρεπτικά συστατικά.

Φύλλα

Τα φύλλα της κάνναβης έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό σχήμα. Είναι παλαμοειδή (δηλαδή σε σχήμα παλάμης) με πριονισμένα περιθώρια. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού, αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός των φύλλων, φθάνοντας στο μέγιστο, που είναι 13. Όσο περισσότερα φυλλαράκια έχουν τα φύλλα, τόσο πιο υγιές είναι και το φυτό.

Τα φύλλα εκπληρώνουν πολύ σημαντικές λειτουργίες στο φυτό, καθώς είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων, για την φωτοσύνθεση και την εφίδρωση.

Η κοτυληδόνα είναι ένα εμβρυικό φύλλο που εμφανίζεται στα σπορόφυτα. Οι κοτυληδόνες σχηματίζονται κατά την εμβρυογέννεση, παράλληλα με το μερίστρωμα της ρίζας και του βλαστού. Αποτελεί το πρώτο φύλλο που εμφανίζεται κατά την βλάστηση. Το πράσινο χρώμα των κοτυληδόνων είναι ένδειξη παρουσίας χλωροφύλλης, η οποία επιτρέπει στα μικρά φύλλα να προχωρήσουν σε φωτοσύνθεση κατά τα πρώτα αναπτυξιακά στάδια. Πολύ σύντομα μετά από αυτό, εμφανίζονται και τα πρώτα πραγματικά φύλλα.

Άνθη

Τα άνθη είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του φυτού. Στην κάνναβη, τα μπουμπούκια/σπόροι που καταναλώνονται, είναι τα άνθη των θηλυκών φυτών και το λουλούδι είναι το αναπαραγωγικό όργανο του φυτού, το οποίο είναι επικονιασμένο (γονιμοποιημένο) από τον άνεμο. Στην κάνναβη, υπάρχουν 2 τύποι λουλουδιών:

 • Τα αρσενικά άνθη – Είναι διακλαδισμένα και έχουν στήμονες, όπου βρίσκεται η γύρη που χρησιμοποιείται, για την γονιμοποίηση των θηλυκών λουλουδιών
 • Τα θηλυκά άνθη – Τα θηλυκά άνθη έχουν μόνο ύπερο. Ο ύπερος αποτελείται από το στίγμα, τον στύλο και την ωοθήκη

Τα μέρη των θηλυκών ανθών είναι τα εξής:

 • Ουρά – Είναι το μπουμπούκι στο τέλος του φυτού και είναι επίσης γνωστός ως μάτι. Στην κορυφή του φυτού είναι ο κορυφαίος οφθαλμός.
 • Δισκοπότηρο – Συνήθως έχει σχήμα δακρύων και είναι εκεί όπου βρίσκονται οι ωοθήκες. Έχει υψηλές συγκεντρώσεις τριχωμάτων που περιέχουν THC και άλλα κανναβινοειδή
 • Ύπερος – Μικρές τρίχες που βρίσκονται στο δισκοπότηρο. Στην αρχή τους έχουν λευκό χρώμα και καθώς ωριμάζει το φυτό, γίνονται κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα ή καφέ

Τριχίδια – Είναι οι μικροσκοπικοί αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της ρητίνης των λουλουδιών. Βρίσκονται κυρίως στο λουλούδι, αλλά εντοπίζονται επίσης, σε μικρότερο βαθμό, στα φύλλα και τους μίσχους. Τα τριχίδια περιλαμβάνουν κανναβινοειδή και τερπένια

Η φούντα είναι απλά η κορυφή του ανθού του φυτού της θηλυκής κάνναβης. Φυσικά, αξιοποιώντας μεθόδους με στόχο την οριζόντια και όχι κατακόρυφη ανάπτυξη, όπως: Topping, LST και ScrOG, αυξάνονται οι φούντες. Στην ουσία, όλα τα μπουμπούκια στην κορυφή του φυτού θεωρούνται φούντες. Ο όρος “μπουμπούκια” χρησιμοποιείται για όλους τους ανθούς που αναδύονται από διάφορα σημεία του κοτσανιού. Η ύπαρξη ενός λευκού τριχιδίου στον κόμβο του φύλλου πριν την ανθοφορία, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το φυτό είναι θηλυκού γένους.

Τα αρσενικά φυτά δεν παράγουν μπουμπούκια κατά την ανθοφορία, η οποία ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τα θηλυκά. Τα αρσενικά φυτά δεν είναι απαραιτήτως τα μεγαλύτερα και δυνατότερα. Παράγουν στήμονες με ανθήρες γεμάτους γύρη.

Είναι καλύτερο να μη βιάζεται κανείς να βγάλει συμπεράσματα, έως ότου να μπορεί να διακρίνει τις πρώτες μορφές λουλουδιών. Εάν απουσιάζει το άσπρο τριχίδιο και διακρίνεται κάτι που μοιάζει με τσαμπί από σταφύλια (ανθήρες γεμάτοι γύρη), τότε πρόκειται για αρσενικό φυτό.

Κάλυκες

Cannabis Calyx

Τα μπουμπούκια δεν είναι απλά ένα μάτσο φύλλα με κολλώδη ρητίνη. Οι κάλυκες είναι μικρές συστάδες, σαν δάκρυ, που απαρτίζουν το μπουμπούκι της κάνναβης. Τα φύλλα αναπτύσσονται ανάμεσα και γύρω από τους κάλυκες. Ο κάλυκας καθίσταται ορατός με γυμνό μάτι, κατά τα μεταγενέστερα στάδια ανθοφορίας, όταν τα μπουμπούκια ξεκινούν να διαστέλλονται.

Μόνο τα μη-επικονιασμένα λουλούδια ανθίζουν σε αφθονία. Όταν ο ύπερος επικονιαστεί, ο κάλυκας λειτουργεί σαν ωοθήκη ή αλλιώς σαν εκκολαπτήριο σπόρων.

Κάποια μπουμπούκια είναι πολύ σκληρά, αποτελούμενα από συμπαγείς συστάδες πολλών μικρών καλύκων. Άλλα μπουμπούκια αποτελούνται από μεγαλύτερους κάλυκες με πιο χαλαρούς σχηματισμούς. Γενικά, το μπουμπούκι της Indica είναι πιο σφιχτό, ενώ το μπουμπούκι των αυθεντικών απογόνων της Sativa είναι πιο αεράτο και χαλαρό.

Τα Είδη της Κάνναβης και Οι Διαφορές τους

«Πόσα διαφορετικά είδη κάνναβης υπάρχουν στην πραγματικότητα;»

Η κάνναβη, όπως και κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, έχει διαφορετικά είδηυποείδη και τύπους. Οι τύποι κάνναβης, μπορούν να φαίνονται εντελώς διαφορετικοί. Τα μπουμπούκια τους μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα, οι μίσχοι τους να κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη και το συνολικό σχήμα τους μπορεί να έχει διαφορετικά πλάτη.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα εξερευνήσουμε μαζί τα είδη της κάνναβης και θα εντοπίσουμε τις διαφορές τους. Αν θέλεις να μάθεις για τα διαφορετικά είδη κάνναβης που υπάρχουν, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Η μαριχουάνα, είναι επιστημονικά γνωστή ως το φυτό της κάνναβης και μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 3 διαφορετικά είδη:

 • Την Cannabis Sativa
 • Την Cannabis Indica
 • Την Cannabis Ruderalis

Ας δούμε λοιπόν τις ξεχωριστές διαφορές μεταξύ αυτών των 3 ειδών κάνναβης.

Cannabis C. Sativa

Περισσότερο εξαπλωμένη στα θερμότερα κλίματα που προσφέρουν άπλετο ηλιακό φως, η C. sativa μεγαλώνει φτάνοντας γρήγορα σε ύψος άνω των δύο μέτρων και παράγει περισσότερα φύλλα από την ποικιλία indica. Χημικά, η sativa έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε κανναβινοειδή, τις χημικές ενώσεις μέσα στην κάνναβη. Μπορεί να διαθέτει τόσο υψηλές, όσο και χαμηλές συγκεντρώσεις THC και CBD. Το THC είναι το ψυχοδραστικό κανναβινοειδές που συνήθως συνδέεται με την ινδική κάνναβη, ενώ το CBD είναι μη ψυχοδραστικό.

Ανθοφορία

Συνήθως, η ποικιλία Sativa χρειάζεται ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανθίσει. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι αλλαγές του ηλιακού φωτόςδεν έχουν τόσο ισχυρή επίδραση πάνω της, όσο στα υπόλοιπα είδη της κάνναβης. Αυτά τα φυτά συναντώνται πιο συχνά στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Νιγηρία, το Μεξικό και την Κολομβία.

Χαρακτηριστικά φυλλώματος

Η ποικιλία Sativa είναι συνήθως ένα ψηλό φυτό και έχει γενικά μια πιο απαλή απόχρωση πράσινου, σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Τα φύλλα του αποτελούνται από μακριέςστενέςλεπίδες. Σε γενικές γραμμές, το φύλλωμα ενός φυτού Sativa είναι κάπως πιο αραιό από αυτό των υπολοίπων.

Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ροή αέρα γύρω και μεταξύ του φυτού, με αποτέλεσμα την υγιέστερη ανάπτυξη και τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυκήτων, στα τροπικά κλίματα, όπου και συναντάται.

Ιδιότητες των σπόρων κάνναβης Sativa

Οι κύριες ιδιότητες των σπόρων της κάνναβης Sativa είναι οι εξής:

 • Αγχολυτικές
 • Αντικαταθλιπτικές
 • Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
 • Αυξημένη συγκέντρωση και δημιουργικότητα

Αύξηση της σεροτονίνης (ο νευροδιαβιβαστής που συμμετέχει στη ρύθμιση της μάθησης, της διάθεσης, του ύπνου, του άγχους και της όρεξης)

Cannabis C. Indica

Σε αντίθεση με το φυτό της C. sativa που είναι ψηλό και λεπτό, το φυτό της C. indica είναι πιο κοντό και παχύτερο. Προέρχεται από τις ορεινές περιοχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν και γι’ αυτό, το είδος του έχει προσαρμοστεί σε ψυχρότερες και σκληρότερες κλιματικές συνθήκες. Η δομή της C. indica είναι πολύ μικρότερη, αναπτυσσόμενη σε θάμνους, με παχύτερα και αραιότερα φύλλα από την C. sativa. Λόγω του ψυχρότερου κλίματος που καλλιεργείται, έχει επίσης εξελιχθεί έτσι ώστε τα φυτά της να έχουν συντομότερο χρόνο ανθοφορίας. Η συγκέντρωση THC στην C. indica είναι συνήθως υψηλότερη από αυτή της C. sativa, αν και το κανναβινοειδές CBD εξακολουθεί να υπάρχει και σε αυτή.

Άνθη & Αρώματα

Τα άνθη της ποικιλίας Indica είναι παχιά και πυκνά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα που κυμαίνονται από το πικάντικο, μέχρι το γλυκό και το φρουτώδες. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μακράν τις περισσότερες αναλγητικέςκαταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Ιδιότητες των σπόρων κάνναβης Indica

Οι κύριες ιδιότητες των σπόρων της κάνναβης Indica είναι οι εξής:

 • Αυξημένη ψυχική χαλάρωση
 • Μυϊκή χαλάρωση
 • Μείωση της ναυτίας
 • Μείωση του οξέος πόνου
 • Αύξηση της όρεξης
 • Αύξηση της ντοπαμίνης (ο νευροδιαβιβαστής που βοηθά στον έλεγχο των κέντρων ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου)

Cannabis C. Ruderalis

Η ruderalis εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Σιβηρία, αν και αναπτύσσεται και σε πολλές περιοχές της Ρωσίας.Το συγκεκριμένο είδος έχει χαμηλά ποσοστά της ουσίας Τετραϋδροκανναβινόλη, η οποία προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον ανθρώπινο εγκέφαλο, γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σπανίως για ψυχαγωγικούς λόγους. Καθώς όμως είναι πλούσια σε κανναβιδιόλη, χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών. Η κανναβιδιόλη είναι οργανική ένωση που θεωρείται νευροπροστατευτική για τα ζώα και ήδη από το 2005 έχει ξεκινήσει μελέτη για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει τα επιληπτικά σύνδρομα.

Ύψος

Η ποικιλία Ruderalis είναι το τρίτο είδος κάνναβης και είναι σίγουρα αυτό που αναφέρεται λιγότερο. Πρόκειται για ένα γενικά πολύ κοντό φυτό, το οποίο δεν ξεπερνάει τα 50 – 60 εκατοστά σε ύψος. Ακριβώς όπως το είδος Ιndica, η ποικιλία Ruderalis έχει επίσης μια πυκνότερη δομή φυλλώματος.

Προέλευση

Ο κύριος λόγος που το συγκεκριμένο είδος αναφέρεται τόσο σπάνια, είναι επειδή χρησιμοποιείται για να αναπαράγεται με άλλα είδη κάνναβης, προκειμένου να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Cannabis Ruderalis συνήθως δεν είναι ψυχότροπη, προκαλώντας ελάχιστα, ως και καθόλουψυχοδραστικά αποτελέσματα.

Ανθοφορία

Η Ruderalis έχει εξαιρετικά μικρή περίοδο ανθοφορίας, γιατί συνήθως συναντάται στα βόρεια κλίματα, όπου μπορεί να αντέξει πολλές σκληρές συνθήκες, με μέτρια ανοχή στον παγετό. Προέρχεται από την Κεντρική Ρωσία και συνήθως δεν έχει αρκετό χρόνο για να ωριμάσει, πριν αρχίσει το έντονο κρύο. Αυτό αποτελεί άλλωστε και έναν παράγοντα που εξηγεί, γιατί η περίοδος της ανθοφορίας της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι τόσο γρήγορη.

Marijuana

Η μαριχουάνα περιλαμβάνει παραλλαγές και από τα τρία παραπάνω είδη. Η περαιτέρω διαφοροποίηση περιλαμβάνει τη δυνατότητα των φυτών να είναι αρσενικά, θηλυκά ή διεμφυλικά. Ένα αρσενικό φυτό απελευθερώνει γύρη για να γονιμοποιήσει ένα θηλυκό φυτό, το οποίο στη συνέχεια παράγει σπόρους. Η μαριχουάνα περιέχει σημαντικές συγκεντρώσεις THC και είναι κοινώς γνωστή για τις ψυχοδραστικές παρενέργειές της.

Hemp (Cannabis sativa L.)

Αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη, ότι η καλλιέργεια κάνναβης βρίσκεται σε άνοδο, καθώς έχουμε πλέον κατανοήσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις χημικές ενώσεις της. Η έλλειψη τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σημαίνει ότι η κάνναβη (hemp) δεν έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες. Είναι ωστόσο φυτό υψηλό σε CBD. Η κάνναβη (hemp) μπορεί να καθαρίσει το μολυσμένο και κατεστραμμένο έδαφος, είναι πλούσια πηγή υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Επίσης παρέχει ισχυρές, ανακυκλώσιμες ίνες, χρήσιμες σε πολλούς εμπορικούς τομείς. Η κάνναβη είναι ένα πλούσιο φυτό που αναμφισβήτητα θα διαδραματίσει ένα ρόλο στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας του

Υβρίδια κάνναβης

Τέλος, υπάρχουν τα υβρίδια κάνναβης, που αποτελούν γενετικό συνδυασμό sativa, indica και ruderalis. Είναι δυνατόν, με την προσεκτική επιλογή και τις τεχνικές καλλιέργειας να γίνουν διασταυρώσεις ειδών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα στέλεχος κάνναβης που να έχει μια συλλογή των επιθυμητών ιδιοτήτων από τα είδη που διασταυρώνονται.

Τα υβρίδια χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία μαριχουάνας, καθώς οι καλλιεργητές προσπαθούν να δημιουργήσουν μοναδικούς συνδυασμούς γεύσης και αρώματος. Υβρίδια μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν ώστε να περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις συγκεκριμένων κανναβινοειδών. Οι οπτικές ενδείξεις σε πλήρως ώριμα φυτά κάνναβης, όπως το ύψος ή η απόσταση μεταξύ των φύλλων μπορεί να υποδηλώνει ποια γενετική κατηγορία είναι κυρίαρχη στο υβρίδιο.